De ontbrekende gebruiksaanwijzing voor je baby (over babytaal)

Nadat mijn dochter geboren was ging ik, zoals zoveel pasgeboren mama’s, een rollercoaster in. Het leven stond op z’n kop, alles was anders dan voorheen en ik was totaal niet voorbereid op deze toch wel heftige periode. Mijn eigen herstel na de keizersnede, het op gang brengen van de borstvoeding, wennen aan de sereniteit in mijn tot-dan-toe-drukke leven. Als mijn dochter huilde dan zei mijn schoonmoeder: ‘wat is er met jouw baby aan de hand? Een moeder weet altijd wat er met haar kind is.’ Maar ik moest het antwoord schuldig blijven. Ik wist het niet. Wat zou er zijn? Ik werd er onzeker van, misschien was ik wel een heel slechte moeder, omdat ik niet wist waarom ze huilde. En alle andere moeders op aarde wisten dat kennelijk wel, als ik mijn schoonmoeder moest geloven.

Kraamverzorgster

Gelukkig huilde ze niet zo vaak. De kraamverzorgster zei dat 90% van de huiltjes betekent dat je baby honger heeft. Oké dan. Weer aanleggen aan de borst. En weer. En weer. En weer. Maar vaak dronk ze dan helemaal niet. Het was na die eerste week echt geen 90% honger. Wat het dan wel was? Geen flauw idee. Krampjes misschien. Het leek ook vaak verborgen reflux. Maar zeker wist ik het niet.

Consultatiebureau

Mijn eerste bezoekje aan het consultatiebureau was ook een hele onderneming. Ik mocht nog geen autorijden, dus mijn moeder ging met me mee. De consultatiebureauarts vroeg me waar mijn dochter sliep. En meteen erachter aan: toch wel in haar eigen bed hè? Ik knikte braaf en dacht dat het beter was om niet te vertellen dat mijn dochter ’s avonds graag bij ons was en dus in onze armen of in de box sliep. Dat bleek een wijs besluit. De consultatiebureau-arts vertelde met rollende ogen dat sommige ouders hun baby in de box lieten slapen! Dat was echt not-done volgens haar. Een kind moest gewoon in zijn eigen bed. Punt uit. Mijn moeder was het daar roerend mee eens. Zelfde generatie. Ongetwijfeld goed bedoeld. Maar ik, nieuwbakken mama, werd weer onzeker. Was het dan zo verkeerd om te ‘luisteren’ naar de behoeften van je kind?

Sommige ouders laten hun baby in de box slapen! Not done, aldus de consultatiebureau-arts

Rollercoaster

Het hele eerste jaar bleek een rollercoaster en ik ging naarstig op zoek naar informatie over baby’s, behoeften en opvoeding. Ergens las ik een artikel over ‘Dunstan Baby Language’. In die tijd, 2008 heb ik het dan over, was dat een methode die Nederland nauwelijks had bereikt. Maar ik vond het plausibel klinken en kocht een DVD. Helaas was mijn dochter toen al uit de ‘babyhuiltjes’ , dus ik bewaarde de DVD zorgvuldig totdat mijn tweede geboren werd. Tegen mijn dochter zei ik een beetje kribbig, toen zij 13 maanden was: “Wat is er toch met je? Waarom ben je nu zo aan het huilen?”. Ze keek me aan en zei: “Moe. Tut. Bed”. Het was alsof de zon begon te schijnen na 13 maanden regen. Ze práátte! Nu snapte ik haar eindelijk echt. Heerlijk en onvergetelijk moment! (En voordat je denkt dat ik haar al die 13 maanden nooit in bed heb gelegd, no worries, ze had over het algemeen een duidelijk ritme. Maar deze dag liep haar ‘ritme’ even anders, vandaar dat ik zo blij was dat ze me vertelde wat ze wilde!)

Maar de Dunstan Baby Language dus.

baby, mother, infant
De gebruiksaanwijzing voor je newborn

Dunstan Baby Language

Deze babytaal is ontwikkeld door een zangeres, Priscilla Dunstan, uit Australie. Zij merkte 5 verschillende klanken op bij haar baby, vergeleek die met andere baby’s over de hele wereld en ontdekte dat zij dezelfde geluiden maakten. Zo staat ‘Neh’ voor honger, ‘Owh’ voor moe, ‘Eairh’ voor darmkrampjes, ‘Eh’ voor boertjes en ‘Heh’ voor een vieze luier. Fan-tas-tisch! Echt waar! Ik bekeek de DVD aandachtig vlak voor mijn zoontje geboren werd. Bij de kraamzorgorganisatie (Welkom Kraamzorg) hadden ze inmiddels ook de Dunstan Baby Language ontdekt en alle kraamverzorgsters waren hiertoe opgeleid. Dit kon alleen nog maar een succes worden!

Mijn zoontje werd geboren en was heel erg relaxed: ik had een heel ontspannen zwangerschap gehad en dat was aan hem te merken. Hij huilde eigenlijk nooit. Dat hoefde ook niet, want hij ‘sprak’ de Dunstan Baby Language. Bij de eerste de beste ‘Neh’ kreeg hij borstvoeding en elk boertje dat in de weg zat gaf hij duidelijk aan met ‘Eh’. I-de-aal. Jaja, ik had ‘m ontdekt hoor: de ontbrekende gebruiksaanwijzing voor baby’s!

Jaja, ik had ‘m! De ontbrekende gebruiksaanwijzing voor baby’s!

Ook voor de geboorte van mijn derde bekeek ik weer de DVD om mijn geheugen even op te frissen. Mijn derde kwam ook ontspannen ter wereld, maar de zwangerschap was wel veel zwaarder geweest dan mijn vorige zwangerschappen. Hij kreeg al snel ‘krampjes’ en liet zich dan ook goed horen. Maar helaas…niet met ‘Eairh’. En als hij honger had, zei hij ook geen ‘Neh’. De Dunstan Baby Language was niet aan hem besteed. Hij sprak zijn eigen taal. Ik, die dacht dat de Dunstan Baby Language dé ontbrekende gebruiksaanwijzing was geweest, moest helaas weer eens toegeven dat successen uit het verleden geen garanties gaven voor de toekomst. Haha. Gelukkig was ik nu, bij nummer 3, niet meer zo onzeker en bleef ik ontspannen en kalm tijdens alle troostpogingen. Sommige baby’s hebben het ook gewoon nodig om te mogen huilen. Grappigerwijs is mijn jongste zoontje de meest muzikale in de familie. Hij kon al melodieën onthouden ver voordat hij 1 jaar werd en zonder dat hij de woorden kon uitspreken, was er wel echt ‘taal’ te ontdekken tijdens zijn liedjes.

Huilende baby?

Omdat de Dunstan Baby Language dus wel écht kan werken, raad ik je aan om de app te downloaden of een filmpje hierover te bekijken. Als jij een schoolvoorbeeld-baby krijgt kun jij lekker tegen iedereen met ‘waarom-huilt-je-baby-vragen’ zeggen dat je EXACT weet wat er met je baby aan de hand is. Jij kent immers de taal die jouw baby spreekt. En als jouw baby net zo eigenwijs is als mijn derde, dan doe je gewoon alsof. Tip: het is vast 1 van de vijf ‘ongemakken’ zoals beschreven in de Dunstan Language, dus gok er gewoon 1 ;-). Jij bent de allerbeste moeder die er is voor jouw kindje, dus laat je nooit, maar echt, nooit iets anders wijsmaken.

Heb jij ooit gehoord van de Dunstan Baby Language? Of heb jij hier ervaring mee? Ik ben heel erg benieuwd. Mail me, blog@wondermooiwelkom.nl !

error: Content is beveiligd