Veel plezier met je bevalling!

Als je zwanger bent, heeft plotseling elke moeder in je omgeving de behoefte om haar bevallingsverhalen te delen.  Of je wil of niet. En als die bevallingsverhalen nu stuk voor stuk opbeurend en motiverend zouden zijn, dan was dit een fenomeen om te koesteren! Maar helaas, de meest afschuwelijke scenario’s worden naar je toe geslingerd. Van weeënstorm tot totaalruptuur, van vacuümtangverlossing tot spoedkeizersnede. Het lijkt wel of iedereen een traumatische bevalling heeft gehad. Maar jij moet nog. Oh no! Hoe dan!?

Alsof het nog niet erger kan, zodra je met verlof gaat, wenst iedereen je ‘succes’ of erger nog ‘veel sterkte’. Terwijl je nieuw leven naar de aarde mag brengen, een lieve kleine baby, een wonder. Toch wenst niemand je ‘veel plezier’ toe! Wat is dat toch met ons moeders?

Ik heb het geluk gehad dat ik 3 kinderen op de wereld heb mogen zetten. Bij de eerste vertrouwde ik op de dooddoener ‘Het hele Chinese leger is ook zo ter wereld gekomen’, maar wist ik NIETS van bevallen. Dat leverde een overweldigende ervaring, maar allesbehalve een feest. Dat moest ook anders kunnen, dacht ik meteen, en dat is helemaal waar!

Heft in handen

De zwangerschapsyoga die ik tijdens mijn eerste zwangerschaps had gevolgd, bleek niet de voorbereiding die ik nodig had voor mijn bevalling. Als je niets weet over bevallen, heb je geen regie, geen stem en geen zicht op (on)mogelijkheden. Je weet niet welke keuzes er zijn en als de natuur het ook maar even laat afweten, dan heb je geen idee hoe je het tij kunt keren. Jouw lot ligt in handen van de zorgverleners om je heen. Terwijl jouw oerkracht er juist voor zou moeten zorgen dat je zelf het heft in handen hebt. Om dat heft in handen te hebben als je zo’n prachtig nieuw wonder op de wereld mag zetten, is het belangrijk dat je enige kennis hebt. Dat je weet wat de voor- en nadelen zijn van de diverse keuzes en opties. Dat je een plan hebt voor een bevalling die bij jou past.

Veel plezier met je bevalling!

Studie verloskunde

Dus lieve zwangere vrouw: doe kennis op. Een studie verloskunde lukt natuurlijk niet meer in de resterende weken van je zwangerschap. Wat je wel kunt doen is je kennis over bevallen uitbreiden. Zorg dat je weet wat je lijf doet en nodig heeft tijdens je bevalling. Ik bereid je met liefde en plezier voor op een Wondermooi Welkom.

Bevallen een feest

Mijn derde bevalling werd een feest, eerlijk waar! Het mooiste, gaafste, beste wat me ooit is overkomen. Elke dag is overdreven, maar ik had nog minstens 11 keer zo willen bevallen (en dat zei ik letterlijk al één minuut na de bevalling). Het was zeker een klus, het was hard werken, maar de beloning van dat harde werk maakte van deze bevalling toch een feest.

Goede voorbereiding is het halve werk

Natuurlijk kan ik je geen feest garanderen. Elke mama, elke baby en elke bevalling is uniek. Maar goede voorbereiding is het halve werk. Hoe je bevalling ook verloopt: een geboorte van een baby is áltijd een mooi wonder -dus wondermooi!- en met een goede voorbereiding krijg je een zoveel positievere ervaring! En bovendien, hoe meer jij je bevalling als een feest kan ervaren, hoe beter je bevalling verloopt en hoe meer je goede hormonen er door je lijf stromen om je baby geboren te laten worden. Deze hormonen komen je bovendien goed van pas tijdens je kraamtijd. Na mijn cursus zal je minder overweldigd zijn, heb je meer regie gehad tijdens de bevalling en dat alleen al is een basis om een traumatische bevalling te voorkomen.

Ik hoop dat jij na jouw bevalling tegen elke zwangere vrouw kunt zeggen: ‘Veel plezier tijdens je bevalling’ in plaats van ‘Veel sterkte’. Let’s change the world!

Heeft er ooit iemand jou veel plezier gewenst? Of juist alleen maar ‘veel sterkte’? Ik ben super benieuwd naar je reactie! Mail me op: blog@wondermooiwelkom.nlblog@wondermooiwelkom.nl. Wil je meedoen aan een proefles? Meld je aan via het contactformulier

error: Content is beveiligd