Hormonsters of horwonders? Alles over hormonen!

Tijdens je zwangerschap gebeurt er niet alleen fysiek wat, zoals het groter worden van je buik en borsten, het ronder worden van je taille, het vasthouden van vocht of het verweken van je bekken. Het zijn ook hormonen die ons compleet doen veranderen. Ineens huil je om een omgekapte boom of een overleden hoogbejaarde olifant in een dierentuin in Verweggiestan. Of je bent je juist aan het afvragen of je traanbuisjes soms verstopt zijn, aangezien je voorheen bij een gemiddelde GTST al in tranen uitbarstte. Misschien ben je wel veranderd in een snauwend secreet en moet je lief het steeds ontgelden. Of er ontstaat een zachte gloed om je, terwijl je altijd zo trots was op je stoere pantser. Geen zorgen: het zijn je hormonen. Zonder hormonen zouden we geen (zwangere) vrouw zijn, hoe onwelkom ze soms ook zijn. Je lijf zet alles in om je kleine wonder te laten groeien in je buik.

Hormonen

Tijdens de bevalling zijn je hormonen van levensbelang. Met hoofdletters. Het is niet voor niets dat er gezegd wordt dat mannen niet kunnen bevallen. Wij vrouwen hebben de perfecte cocktail van hormonen om een baby op de wereld te kunnen zetten. Toen ik zwanger was van mijn oudste vond ik dat nog ‘oneerlijk’: waarom moesten wij vrouwen zo’n pijn lijden en kwamen die mannen er goed mee weg? Maar nu ik weet hoe bijzonder wij vrouwen in elkaar steken, ben ik maar wat blij dat ik vrouw ben! It’s no pain, it’s power!

Wat voor hormonen vormen die bijzondere cocktail dan?

Oxytocine

Een van de bekendste en belangrijkste hormonen tijdens de bevalling is oxytocine. Ook wel bekend als liefdeshormoon. Veroorzaakt euforische gevoelens. Belangrijker nog tijdens je bevalling is dat oxytocine weeën veroorzaakt en hoe meer oxytocine je aanmaakt, hoe krachtiger je weeën worden. Dat is nodig om voldoende ontsluiting te krijgen. Als je baby geboren wordt, maak je ook weer oxytocine aan om je aan je baby te hechten. En oxytocine veroorzaakt de zogenaamde toeschietreflex bij de borstvoeding.

Endorfine

Als je een tijdlang oxytocine aanmaakt, zorgt dit automatisch voor de aanmaak van endorfine en omgekeerd. Endorfine zorgt net als oxytocine voor euforische gevoelens. Nog mooier is dat endorfine onze natuurlijke pijnstiller is. Endorfine werkt hetzelfde op onze hersenen als morfine. Hoe meer endorfine je aanmaakt, hoe minder pijn je voelt. Wauwie! Dat is toch super bijzonder van ons lichaam, we hebben gewoon onze eigen morfine in ons lijf. Ons lijf maakt endorfine aan als we knuffelen, kussen, vrijen, gemasseerd worden en lachen. Allemaal dingen die je kunt doen tijdens je bevalling. Zeg dit ook tegen je lief (al had ik vrijen niet echt op mijn to do list tijdens de bevalling ;-)).  Mocht je deze natuurlijke pijnstiller vergeten, dan kan je lief je eraan herinneren of de aanmaak ervan stimuleren door je te strelen, te masseren of te kussen (en dat laatste zonder slechte adem please ;-)).

Hormonen tijdens je bevalling

Adrenaline

Het hormoon dat ook om de hoek komt kijken tijdens je bevalling is adrenaline. Ons vecht-of vluchthormoon. Dit hormoon is veel minder verlegen dan oxytocine en dat is niet per se gunstig tijdens je bevalling! Adrenaline remt je bevalling en de aanmaak van oxytocine als jij je niet veilig of ontspannen voelt. Als jouw lijf denkt dat het moet vechten of vluchten. Dit hormoon komt graag om de hoek kijken als jij vanuit je veilige thuis moet (of gaat) verkassen naar het ziekenhuis. In een nieuwe omgeving zal je bevalling pas weer verder gaan als jij je veilig voelt en de oxytocine weer kunt laten stromen. Merk je dat de bevalling stagneert, kijk dan bewust om je heen en vraag je af of je veilig bent. Ben je bang? Ontspan, relax, vertrouw: je kunt dit! Zijn er wilde beesten in de buurt die jou of je baby kunnen aanvallen? Dan laat de adrenaline maar zijn werk doen. Haha. Geen wilde beesten op de loer? Dan zeg die adrenaline maar gauw gedag en relaxen maar! Dan gaat de oxytocine weer stromen J. Toch is adrenaline niet helemaal slecht en zelfs van belang tijdens je bevalling. Vlak voordat je gaat persen, komt er namelijk adrenaline vrij. Dat merk je aan jezelf op het moment dat je ineens vloekt of boos wordt op je lief of de verloskundige. Of je gooit de handdoek in de ring en zegt vol vuur ‘ik kap ermee, laat die baby maar zitten’. Adrenaline geeft je een stoot energie om te kunnen persen en maakt ook dat je baby alerter op de wereld komt. Zo kan je baby vlak na de bevalling op zoek naar de borst, in plaats van te gaan slapen na het zware werk. Dit geldt ook voor jou: het maakt je alerter en waakzamer, zodat je je baby kunt beschermen zodra je baby geboren is.

 

Prolactine

Dan is er nog het hormoon prolactine. Dit hormoon wordt ook wel het moederhormoon genoemd. Tijdens je bevalling piekt dit hormoon. Het vult oxytocine aan. En prolactine zorgt voor de aanmaak van borstvoeding nadat de placenta is geboren.

 

Er zijn nog meer hormonen actief tijdens je bevalling, maar dit zijn de belangrijkste. Nu je dit allemaal weet, vind je het misschien ook wel een voorrecht om vrouw te zijn. Ik in elk geval wel: het zijn echte horwonders, die hormonen van ons!

Welke hormonen heb jij verwenst of juist omarmd tijdens je zwangerschap of de bevalling? Mail me op blog@wondermooiwelkom.nl

error: Content is beveiligd