Ontspannen bevallen? Hoe dan?

Ontspannen tijdens de bevalling. Tja. Wat moet je daar nu weer mee zal je misschien denken. Als je anderen hoort zeggen dat het voelt alsof er een bowlingbal of sinaasappel door je neus moet, dan klinkt dat allesbehalve ontspannen nietwaar? Laat me je geruststellen: het voelt niet alsof er een bowlingbal door je neus moet. Ons wondermooie vrouwenlichaam verdient ontzag en bewondering. Ook al voelt bevallen niet als een pretje (soms ook wel!), de natuur heeft zoiets prachtigs van onze lichamen gemaakt om onze baby’s geboren te laten worden. Hoe een baby überhaupt ‘gemaakt’ wordt en groeit in ons lichaam is al een wonder.

Als je anderen hoort zeggen dat het voelt alsof er een bowlingbal of sinaasappel door je neus moet, dan klinkt dat allesbehalve ontspannen nietwaar?

Oxytocine

Maar goed, daarover misschien een andere keer, deze keer wilde ik het hebben over ontspannen tijdens de bevalling. Waarom ontspannen tijdens de bevalling? Als je ontspant tijdens je bevalling, maak je (na een tijdje) het hormoon ‘oxytocine’ aan. Hoe meer oxytocine je aanmaakt, hoe vlotter je bevalling verloopt. Doorgaans dan hè, er zijn meer omstandigheden die bepalen hoe vlot je bevalling kan gaan, zoals de ligging van je baby.

Bevallen is een heel intieme aangelegenheid. Vergelijk het met vrijen. Zeer waarschijnlijk ben je niet in staat om te vrijen in een ongezellige, TL-verlichte kamer, temidden van een aantal personen die jou observeren. Om te kunnen vrijen wens je een bepaalde intimiteit en gezellige, veilige sfeer om je heen. Zijn die omstandigheden er niet, dan kun jij je niet ontspannen en wordt vrijen vrijwel onmogelijk. Als dit nu geen probleem voor je is, dan vergelijk het met poepen. Daar heb je dan niet per se een gezellige sfeer voor nodig, maar wel een veilige omgeving zonder omringd te worden door allerlei wildvreemden is toch wel een vereiste. Zo is het eigenlijk ook met bevallen.

 

Verloskundige

Nu is bevallen zonder verloskundige niet iets wat ik je aan zal raden. Wat wel aan te raden is, is een verloskundige zoeken waar jij je prettig en op je gemak bij voelt. Als er meerdere verloskundigen in een praktijk werken, weet je natuurlijk nooit wie er dienst heeft tijdens jouw bevalling. Probeer iedereen een keer gezien te hebben op het spreekuur. Als de visie je niet aanspreekt, het contact echt niet lekker verloopt of het niet goed voelt voor jou: stap over naar een andere verloskundige (of verloskundigenpraktijk). Als je een medische indicatie hebt, zoals ik 3x, dan ken je de (meeste) klinisch verloskundigen niet. Toch zijn er vaak 2 verloskundigen in het ziekenhuis. Heb je 0,0 klik met de een, dan is er in dat geval nog een mogelijkheid om te vragen naar een andere verloskundige. Ook is er altijd een verpleegkundige aanwezig tijdens de dienst. Misschien heb je wel met de verpleegkundige een klik, dan kun je er ook voor kiezen om met haar af te stemmen of even te overleggen. Weet dat je altijd een keuze hebt.

 

Ontspannen bevallen

Voorbereiding

Het geeft je al een ontspannen gevoel als je goed voorbereid de bevalling in gaat. Als je een goede cursus hebt gevolgd en je hebt nagedacht over wat je zou wensen tijdens de geboorte of anders gezegd, een geboorteplan. Op het moment dat jij in beslag wordt genomen door de kracht van de weeën, maakt dit plan in één oogopslag duidelijk wat je wensen en je voorkeuren zijn. Dan hoef je daar -in eerste instantie- geen discussie over te voeren, lekker makkelijk en duidelijk voor je zorgverleners.

 

Doula of niet?

Als je erg bang bent voor je bevalling of je wil graag extra ondersteuning, dan kun je een doula -een geboortecoach- in de arm nemen om je te ondersteunen tijdens je bevalling. Het woord doula komt van ‘dienende vrouw’. Zij coacht je en weet exact wat te doen om jou te laten ontspannen. Maar de keuze voor wel of geen doula is erg persoonlijk. Ik had aan mijn man mijn eigen doula: hij vulde 100.000 keer achter elkaar mijn bekertje met water, legde telkens weer een dekentje om me heen, masseerde me bij elke wee en hield de spuugbakjes paraat (sorry – TMI, maar ook dat hoort erbij tijdens bevallen).

 

Bewegen

Als je verschillende bevalhoudingen kent en je weet hoe je je bekken het meeste ruimte geeft, vergroot je de kans op een vlotte ontspannen bevalling. Bewegen tijdens je bevalling geeft sowieso ontspanning. Ik zeg niet voor niets vaak “Bevallen is bewegen” tegen mijn cursisten!

 

Pijnmedicatie

Ook pijnmedicatie kan je helpen ontspannen. Zorg er wel voor dat je de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden kent. Het voordeel dat je beter kunt ontspannen weegt namelijk niet altijd op tegen het nadeel dat je bevalling vaak langer duurt en er vaker een kunstmatige ingreep zoals een vacuümverlossing of een keizersnede nodig is om je kindje geboren te laten worden.

 

Natuurlijke pijnstillers

In principe heeft jouw wondermooie zwangere lijf al natuurlijke pijnbestrijdingsmogelijkheden. Dat zijn hormonen. Als je ontspannen bent, komt de oxytocine-stroom op gang. Met die oxytocine komt ook endorfine vrij: dat is een soort morfine en zorgt dus voor minder pijn. Hoe je die oxytocine op gang kunt helpen met o.a. je eigen ademhaling leer ik je tijdens de cursus (aanrader dus!).

 

Bevalbad

Wat ook ontspannend werkt is in bad gaan. Je kunt voor thuis je bevalbad huren en ook in het ziekenhuis kun je een bevalbad huren (mits beschikbaar!). Het warme water helpt je te ontspannen en maakt tegelijkertijd weeën krachtiger, waardoor je bevalling vlotter verloopt. Bespreek de mogelijkheden met je verloskundige of gynaecoloog.

 

(Natuurlijke) wee-opwekkers

Mocht je bevalling maar niet op gang komen en je wilt een inleiding besparen (vanwege de mogelijke nadelen), dan kun je verschillende dingen proberen om een natuurlijke bevalling op gang te helpen. Denk hierbij aan wandelen, acupunctuur of voetreflex. Een bevalling die natuurlijk op gang komt, verloopt vaak meer ontspannen en vlotter dan een bevalling die ingeleid of opgewekt wordt. Het is zeker niet onmogelijk, maar ontspannen tijdens een (door wee-opwekkers ontstane) weeënstorm is gewoon stukken lastiger.

 

Cursus

Nu heb je een heleboel tips om een ontspannen bevalling in te gaan. Spelen er nog meer dingen, zoals een traumatische bevalling, waardoor je stukken minder ontspannen tegen de bevalling aankijkt (of meer: er gewoon keihard tegenop ziet)? Praat hierover met je verloskundige of gynaecoloog en vraag tips om dit te verwerken vóórdat je bevalling begint. Een goede cursus kan je ook helpen om voldoende vertrouwen te krijgen in je eigen kunnen. Mocht jij om welke reden dan ook erg opzien tegen je bevalling, mail me dan op blog@wondermooiwelkom.nl, dan kunnen we samen kijken hoe jij het meest ontspannen en vol vertrouwen je bevalling tegemoet zult zien. Ik help je graag! En als jij graag leert hoe je je kunt ontspannen tijdens je bevalling, meld je dan aan voor een proefles! Leuk je binnenkort te zien!

 

error: Content is beveiligd