Het Gouden Uur: alles over het eerste uur na de geboorte van je baby

Het gouden uur is niet alleen een term die door fotografen wordt gebruikt, het is namelijk ook een term voor het eerste uur nadat je baby geboren is. Een bijzonder, magisch eerste uur van het leven van je baby op aarde en jouw relatie met je baby!

Er komt steeds meer aandacht voor het belang van dat allereerste uur na de geboorte. Waar we voorheen als eerste de telefoon pakten om onze dierbaren te informeren over het blijde nieuws, weten we inmiddels dat dat eerste uur, het Gouden Uur, nooit meer terugkomt en hoe belangrijk het is dat je dit bijzondere ‘uur’ ongestoord met je baby en je lief kunt doorbrengen.

Huid-op-huid-contact

Als je baby direct na de geboorte huid-op-huid contact heeft op jouw borst, komen jullie beide tot rust vanwege de oxytocine die er aangemaakt wordt. Hierdoor is je baby sneller in staat zijn temperatuur en ademhaling te reguleren.

Navelstreng

Het is beter voor je baby als je de navelstreng uit laat kloppen. De meeste verloskundigen, ook in het ziekenhuis, kennen de voordelen en zullen hier automatisch even mee wachten. Met het laatste bloed dat naar je baby stroomt, heeft je baby bijvoorbeeld minder kans op ijzertekort.

Placenta

Door het vrijkomen van oxytocine uit het huid-op-huid contact wordt je lichaam gestimuleerd de placenta los te laten. Deze oxytocine boost ontstaat (als het goed is) vanzelf als er geen medicinale pijnbestrijding is gebruikt. Als de placenta geboren is, komt de borstvoeding direct op gang. Het is zelfs zo prachtig geregeld door de natuur, dat je baby zelf naar je borst gaat kruipen. Een aangeboren instinct en onvergetelijk mooi als je dit ziet en voelt gebeuren! Mijn middelste deed dit na de keizersnede en het was dat ik verdoofd was door de ruggenprik, maar anders had ik op die O.K. staan dansen van verrukking! 

Mijn middelste deed dit na de keizersnede en het was dat ik verdoofd was door de ruggenprik, maar anders had ik op die O.K. staan dansen van verrukking! Dat zo’n klein hulpeloos ogend wezentje al kruipend op zoek gaat naar je borst, ik vond het echt magisch!

baby, newborn, child-4100420.jpg
Het gouden uur na de geboorte

Borstvoeding

Als je borstvoeding wilt gaan geven, is dit gouden uur dus extra van belang, omdat dit het startsignaal is voor je lichaam. De prolactine die wordt aangemaakt na het loslaten van de placenta en het feit dat je -in het eerste uur, dankzij een adrenaline boost- alerte pasgeboren baby meteen goed leert aanhappen, vormt de basis voor een succesvolle borstvoeding. Voor succesvolle borstvoeding is een ongestoord eerste uur van belang, net als een zo ongestoord mogelijke kraamweek. Daarover vertel ik je een andere keer meer.

Gouden nacht

Na de geboorte van mijn oudste was het Gouden Uur nog niet echt bekend. Na de keizersnede werd ik nog gehecht en werd mijn dochter al meegenomen in de couveuse (vanwege de temperatuur op de O.K.) voor controles, wegen en meten. Toen ik na een uur op de kraamkamer kwam, was zij daar al samen met haar papa. Aangezien het al 23.30 uur was, hebben we meteen de opa’s en oma’s gebeld om ze hun eerste kleinkind te laten bewonderen. Toen de opa’s en oma’s en papa allemaal naar huis toe waren (in die tijd mocht papa niet blijven in het ziekenhuis), brak alsnog een Gouden Nacht aan voor mij en mijn baby. Ik herinner me hoe we non stop naar elkaar keken om elkaar te leren kennen. Ze was voor mijn gevoel de hele nacht wakker en alert, net als ik! Toch heb ik dat huid-op-huid contact, achteraf gezien, wel gemist. Ik weet nog dat ik na bijna 24 uur uitriep: ik heb haar blote billetjes nog niet eens gezien!

 

Acht jaar later, bij mijn tweede, was het Gouden Uur al veel meer ingeburgerd. Ook bij de keizersnede werd er direct huid-op-huid contact gestimuleerd, gelukkig! Ik heb dat eerste uur mijn zoontje non stop gezien; de controles, wegen en meten werden pas een uur later gedaan. Daardoor was het wel al te laat om grote zus te informeren en hebben we er geen gouden uur, maar een gouden nacht van gemaakt (al traden er complicaties op na de keizersnede, waardoor ik ernstig ziek werd die nacht). Ook bij mijn jongste was het late tijdstip de reden om er een gouden nacht van te maken (en hebben we van deze tijd gebruik gemaakt om een naam voor hem te bedenken ;-)).

Gouden Uur?

Heb jij ook zo genoten van het eerste contact met je baby, tijdens het Gouden Uur? Of heb jij er ook een Gouden Nacht van gemaakt? Of heb je dit juist erg gemist? Mail me jouw ervaring op blog@wondermooiwelkom.nl

error: Content is beveiligd