Smal bekken? Sterrenijker? Stuit? Spinning Babies!

Na 36 weken zwangerschap is je baby zo groot dat je baby dan waarschijnlijk niet meer gaat draaien. Stuitbaby’s liggen dan in stuit (ze kunnen soms nog wel draaien met hulp), maar verreweg de meeste baby’s liggen met hun hoofd naar beneden. Dat komt door de zwaartekracht: de schouders en het hoofdje vormen het zwaarste gedeelte van je baby. Sommigen al ver ingedaald, sommigen nog heel hoog.


Vaginale geboorte 

En verreweg de meeste baby’s worden vaginaal geboren. Ook als je baby in stuit ligt kun je (meestal) kiezen voor een vaginale geboorte, al zijn er tegenwoordig steeds minder verloskundigen en gynaecologen in getraind. Van de baby’s die in de ‘hoofdligging’ liggen, kiezen de meeste baby’s voor de achterhoofdsligging. Dat is de meest gunstige positie. Op deze manier drukt de baby met zijn achterhoofdje tegen de ontsluitingsring. Er zijn ook baby’s die met een ‘voorhoofdsligging’ geboren willen worden. Dat worden ook wel ‘sterrenkijkers’ genoemd. In het Engels zeggen ze heel mooi ‘Sunny Side Up’. Dat is niet zo’n optimale positie. Vergelijk het maar met een shirt aantrekken. Als je je kin op je borst doet, past je hoofd veel makkelijker door het gat. Terwijl het veel minder eenvoudig gaat als je je hoofd in je nek legt en je met je bredere voorhoofd door het gat probeert te gaan. Dit betekent niet dat het onmogelijk is: vele sterrenkijkers worden natuurlijk geboren. Als het ze lukt om 10 cm ontsluiting te maken. Toch gaan deze bevallingen veel minder vlot en duurt ook de persfase vaak een stuk langer. 

Spinning Babies kan je sterrenkijker of stuitbaby helpen draaien

Sterrenkijker

Mijn oudste twee kinderen lagen allebei als sterrenkijker. Bij mijn oudste wist ik dat pas toen ik achteraf mijn dossier las. De ontsluiting vorderde niet verder dan 7 cm en aan het einde werd de ontsluiting zelfs minder. Mijn baby ging never nooit natuurlijk geboren worden. Ik had alleen maar rugweeën, waarvan ik achteraf wist dat dat vaak het geval is bij sterrenkijkertjes. Al wil het niet zeggen dat als jij rugweeën hebt, dat je baby dus als sterrenkijker ligt. Nu had ik tijdens deze bevalling zelf ook geen optimale positie en ook geen bewegingsvrijheid, waardoor mijn baby ook niet werd geholpen om een andere positie te kiezen. 

 

Bekken te smal

Mijn tweede koos exact dezelfde positie. En bleek ook nog eens een halve kilo zwaarder. Ik had wederom alleen maar rugweeën, maar had nu wel bewegingsvrijheid, waardoor ik non-stop rechtop bleef en in beweging was. Ook wist ik in welke houding sommige kinderen nog van positie kunnen veranderen. Maar mijn baby was niet te porren voor een andere houding. De ontsluiting vorderde niet verder dan 5 cm en werd wederom minder na 32 uur weeën. Ook deze baby ging never nooit natuurlijk geboren worden. Ik vroeg de gynaecoloog naderhand of mijn bekken soms te smal was? Hij antwoordde daarop ontkennend: het bekken is niet goed te meten en neemt zulke andere afmetingen aan tijdens zwangerschap en bevalling, dat het niet te zeggen was of een te smal bekken de oorzaak was. Met de gynaecoloog sprak ik af dat als er ooit een derde mocht komen, ik toch weer natuurlijk zou mogen proberen te bevallen. Dat is niet heel gebruikelijk: de verloskundige dacht dat ik automatisch met een keizersnede zou moeten bevallen toen ik een intake had bij mijn volgende zwangerschap. Gelukkig stond dit al in mijn dossier vermeld dat ik wederom natuurlijk zou mogen proberen!

 

Spinning Babies

Deze zwangerschap kwam ik in aanraking met een methode die overgewaaid is uit de VS: Spinning Babies. Deze methode kent allerlei oefeningen om je stuitbaby én sterrenkijker aan te sporen te draaien en oefeningen om je bekken ‘in balans’ te maken. Doordat wij in de Westerse wereld leven zoals we leven, is die theorie dat ons bekken aan een kant wat meer gespannen is dan de andere kant. Doordat we zijn gaan auto rijden en vaak (met onze benen over elkaar) zitten bijvoorbeeld. Het klonk mij plausibel en ik volgde met mijn partner een workshop om deze oefeningen te leren. Trouw deden we deze oefeningen: baat het niet, het schaadt ook niet!

 

Anesthesist

Bij een van de laatste controles gaf de verloskundige aan dat mijn baby keurig ingedaald was én (vooralsnog) geen sterrenkijker. Kindjes kunnen tot het laatste moment positie kiezen, maar voor deze baby stonden alle stoplichten op groen. Maar mijn baby zat na 40 weken nog steeds ‘hoog en droog’. De gynaecoloog wilde mij niet meer tijd gunnen dan 41,5 weken, dan moest er toch echt een keizersnede ingepland worden, aangezien inleiden meer risico’s geeft na een keizersnede. De anesthesist waar ik een voorbereidingsgesprek had, kende mij nog van de vorige keizersnede. Hij vroeg zich af waarom ik natuurlijk wilde proberen te bevallen. Want met 2 keizersnedes vanwege niet-vorderende-ontsluiting wist hij mij al te vertellen dat ik ook deze keer op de O.K. terecht zou komen. Mijn bekken was te smal. 

 

Rugweeën

Nu ben ik nogal eigenwijs van aard. Dus ik hoopte vurig dat mijn baby zich op tijd zou aandienen. Maar ik was toch wel een beetje bang dat de anesthesist gelijk zou krijgen. Twee dagen later startte de bevalling -hoera!- met regelmatige weeën. Weeën die al direct krachtiger voelden dan bij de vorige 2 bevallingen. En ik had geen rugweeën: als ik die wel had gehad, had ik de oefeningen van de Spinning Babies gedaan om mijn baby te helpen een gunstigere positie te kiezen. Maar dat was nu niet nodig. Wat had ik een geluk met dezelfde verloskundige als de laatste controle. Zij had, in tegenstelling tot de anesthesist, zoveel vertrouwen in mij. Ik bleef wederom rechtop en in beweging en de ontsluiting vorderde vlot. Voor ik het wist had ik 10 cm ontsluiting. Ik was euforisch: het ging deze keer lukken! Mijn baby werd binnen twee persweeën natuurlijk geboren. Een prachtige geboorte. Ik had dus helemaal geen ‘te smal bekken’. 

 

Keizersnede

Ik denk dat de oefeningen van Spinning Babies mij hebben geholpen, maar zeker weten doe ik het natuurlijk niet. Toch ben ik fan van deze methode! In een aantal landen wordt deze methode toegepast door verloskundigen, voordat er wordt besloten tot een keizersnede. Hierdoor zijn er veel minder keizersnedes. Dus al heb je geen garantie op succes, de methode werkt voor veel vrouwen. Tijdens de zwangerschapscursus besteed ik aandacht aan de ligging van de baby, omdat de ligging van je baby invloed heeft op je bevalling. En tijdens de bevallingsworkshop die je met je partner volgt, leer je heel veel oefeningen uit de Spinning Babies methode! Was jouw baby ook een sterrenkijker? Of heb je een stuitbaby? Ik leer je graag meer over deze methode! Mail me op blog@wondermooiwelkom.nl

 

 

error: Content is beveiligd